torstai 27. marraskuuta 2008

Uutiskynnyksiä ylitetty



WWF:n tiedotteet menevät mediassa varsin hyvin läpi. Palkintojenjakotilaisuus uutisoitiin laajalti radiossa (Lahden radio, yle-x,...) ja TV:ssä Hämeen alueuutisissa. Tuossa linkin videossa kohdassa 8.22 on TV-juttu.

Lehdistä (nettiversioista) uutinen löytyy myös laajalti: Etelä-Suomen sanomat, Kaleva, Maaseudun tulevaisuus, Kauppalehti, Lapin Kansa, Vihreä Lanka. Mainintaa ei löytynyt esim. Helsingin Sanomista, Aamulehdestä, Ilkasta, Pohjalaisesta, Savon Sanomista tai Turun Sanomista.

tiistai 25. marraskuuta 2008

Pandapalkinto hankkeelle



Tänään hankkeemme palkittiin WWF:n toimesta. Koko uutisen voi lukea tästä linkistä.

maanantai 24. marraskuuta 2008

Hanke-esittely



Perustietoja hankkeesta muutamalla dialla.

torstai 20. marraskuuta 2008

Tuulivoimakapasiteetti kasvoi maailmassa 26% 2007

Huimaa on kasvu tuulivoiman alalla. Mikään muu teollisuuden tai tuotannon ala ei kasva maailmassa yhtä nopeasti. Maailman tuotannon kärki näkyy tästä tilastosta:

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n vuosittaisen Wind Energy 2007 Annual Report –raportin mukaan maailman asennettu tuulivoimakapasiteetti kasvoi viime vuonna 26 prosenttia. Uusia tuulivoimalaitoksia rakennettiin 40 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Maailmanlaajuisesti asennettua tuulivoimaa oli vuoden 2007 lopussa lähes 94 000 megawattia, siitä 80 prosenttia IEA Wind -jäsenmaissa.

Maailman asennettu tuulivoimakapasiteetti 2007
lähde: IEA Wind Energy Annual Report 2007

Maa megawattia

Saksa 22 247
USA 16 904
Espanja 15 145
Intia 7 844
Kiina 5 906
Tanska 3 124
Italia 2 726
Iso-Britannia 2 390
Ranska 2 370
Portugali 2 125
Kanada 1 845
Alankomaat 1 745
Japani 1 538

Ruotsi 788
Norja 385

Suomi 110

Viro 58

Liettua 52

Latvia 27



Koko maailma 93 710

Tutustu IEA Wind Energy Annual Report 2007 –julkaisuun netissä sivulla http://www.ieawind.org/. Siellä on vapaasti ladattavissa 286-sivuinen koko raportti pdf-tiedostona (4,4 MB). Samassa paikassa on vapaasti ladattavissa myös 20-sivuinen Executive Summary ja maaraportit.

sunnuntai 16. marraskuuta 2008

Säätövoiman tarve?

Tuulipuiston ohella Ramboll tekee ympäristövaikutusten arviointia Pohjolan Voimalle myös Kollajan tekoaltaaseen ja voimalaitokseen. Näiden sivujen yhteydessä on myös äänitallenne 13.11.2008 kantaverkkoyhtiö Finngridin toimitusjohtaja Jukka Ruususen kannasta vesivoimaan tuulivoiman säätötarpeen ratkaisijana. Aika kummallinen paikka, vaikka haastattelu onkin ihan asiallinen. Kukahan päättää Rambollin ylläpitämille asiakasprojektien kotisivuille tulevan materiaalin valinnasta? Tässä voisin kyllä veikata asiakasta, muutenhan tuo tuulivoimauutisointi kuuluisi ennemminkin tuonne PVOn Kristiinankaupungin hankkeen yhteyteen, mutta Kollaja-hankkeessa se taas puolustelee vesivoiman lisärakentamista saman yhtiön toisen hankkeen täydentäjänä. Tuon haastattelun löytää tästä linkistä. Haastattelijana Pauliina Tuomola.

tiistai 11. marraskuuta 2008

Yhteydenotto Ramboll Finlandiin

Hollolan kuntakeskuksessa sijaitseva Ramboll Finland on Suomen johtavia tuulivoiman asiantuntijayrityksiä. Tuulivoiman ympäristökartoitusten ja kaavoituksen parissa työskentelee Rambollilla 30-40 henkilöä eri puolilla Suomea. Leena Hyttinen oli yhteydessä yksikön päällikköön Matti Kauttoon, joka lupautui luennoitsijaksi tuulivoima-asiassa sopivana ajankohtana. Hän antoi myös käyttöömme Kristiinankaupungin ulkopuolelle tulevan tuulivoimalan ympäristökartoituksen, joka on luettavissa tästä linkistä.

maanantai 10. marraskuuta 2008

Rahoitus kunnossa, lupien kimppuun

Ulkopuolinen rahoitus hankkeelle näyttää järjestyvän Teknologiateollisuuden avustuksen kaatumisesta huolimatta. Sopimustekstiä ja ehtoja muokkaillaan yhteistyökumppanin kanssa lähiaikoina.

Pidämme laitteistotoimittajan kanssa palaverin torstaina ja katsomme käytännön asioita kuntoon. Tarvitsemme tietoja rakennuslupaprosessin käynnistämiseksi, sijoituspaikan arviointia ja teknisiä tietoja koulun sähköverkkoon liittämistä silmälläpitäen.

Viikonloppuna hanketta esiteltiin Vääksyn, Orimattilan ja Salpauksen lukioiden opettajille koulutuspäivässä. Kahvipöytäkommenteissa hankkeeseen suhtauduttiin innostuneesti ja positiivisesti. Mukavaa, että tämä on muistakin hyvä idea.

torstai 6. marraskuuta 2008

Hallituksen ilmastostrategia ja tuulivoima

Hallituksen tänään julkistama ilmastostrategia ottaa kantaa siihen, että Suomen pitäisi pyrkiä energiaomavaraisuuteen. Tällä hetkellähän sähköstä 10-20 % vuodesta riippuen tuodaan lähinnä Venäjältä. Tuulivoiman lisäystarpeeksi esitetään runsaat 4TWh. Lisäksi biokaasulla ja tuulella tuotettu sähkö saa syöttötariffin vuoden 2010 alusta. Tuo lisäys yli kuusitoistakertaistaa nykyisen tuulivoimakapasiteetin, joten myllyjä alkaa varmasti näkyä maisemissa.

Teknologiateollisuuden säätiörahoitusta ei tullut

Sain eilen tiedon, ettei hankkeemme mennyt läpi Teknologiateollisuuden hankehaussa. Hakemuksia oli tullut 134, joista hyväksyttiin 15. Ehkä haimme tai suunnittelimme liian pientä hanketta. kun jaossa oli 500 000 €, niin nuo hyväksytyt hankkeet ovat keskimäärin yli 30 000€ hankkeita. Ensi kerralla pitää sitten varmaankin hakea rahoitusta kaikkiin Suomen kouluihin kohdistuvaan tuulivoimaprojektiin.

Teten säätiö palkitsee vuosittain myös esim. matematiikassa menestyneet pitkän matematiikan opiskelijat. Keväinen jako oli 216 000€, joten kyse on todella merkittävästä kannustuksesta luonnontieteisiin. Vuosittain säätiö jakaa noin 4 miljoonaa. Säätiön asiamies kertoi tämän vuoden haun olleen ehkä liian laaja ja hakemuksia tulleen siksi niin paljon. Seuraavan vuoden haku on kohdennetumpi.

Hankkeemme kuitenkin etenee. Kävin palaverin kunnan teknisen ja sivistyspuolen talousjohtajan kanssa ja päätimme joko pienentää hankittavaa yksikköä tai etsiä yhteistyökumppaneita, joilla voisi olla kiinnostusta osallistua hankkeen rahoittamiseen. Kaksi yhteistyötarjousta on jo lähtenyt eteenpäin. Laitetoimittajan kanssa tapaamme ensi viikolla ja käymme läpi niin sähköliitynnän aiheuttamia muutostöitä kuin rakennuslupamenettelyn kannalta huomioitavia seikkoja. Kyseessä on taajama-alueelle pystytettävä voimala ja vaikka naapureina on kunnan omia vuokra-asuntoja (kunta antaa itselleen lausunnon isännöitsijän toimesta) ja koulukiinteistöjä on kyseessä kunnan ennakkotapaus. Samoihin päätöksiin voivat sitten vedota muut kuntalaiset halutessaan pystyttää oman tuulivoimalan takapihalleen.