perjantai 27. marraskuuta 2009

Tuuliatlaksen tuuliruusu


Vuoden vallitsevat tuulensuunnat löytää mihin tahansa paikkaan uudesta Tuuliatlaksesta, Tässä voimalamme sijoituspaikan tuuliruusu 50 m korkeudella. Tukee omia havaintojamme katolla mitatuista tuulista. Tuulen nopeusjakauma puolestaan aukeaa tästä linkistä.

keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Oma tuulipuisto kämmenelle

Törmäsin virtuaaliopetuksen päivillä lisättyyn todellisuuteen ja sitä demottiin tuulipuistolla. Lisätty todellisuus (augmented reality) tarkoittaa virtuaalisen tai tietokoneella toteutetun ja reaalimaailman sekoittamista ja sitä tutkitaan kiihkeästi kaikkialla.


Tuulipuisto toimii markerilla, eli tulostetulla graafisella kuviolla, jota näytetään webbikameralle. Kamera tunnistaa kuvasta markerin ja tietokone ymppää kuvaan 3D (tai 2D) hahmon markerin päälle. Voit kiertää tai kallistaa paperia, jolloin videokuvassa tapahtuu vastaavat liikkeet. Tosi yksinkertaista ja uskomattoman näyttävää.

Demon ja ohjeet voi löytää täältä. Pidä hauskaa

tiistai 24. marraskuuta 2009

Tuuliatlas julkaistaan

Yle otsikoi tuuliatlaksen julkaisemisen keskiviikoksi.Ennakkotietoina kerrotaan jo nyt, ettei Perämerellä tuulekaan niin voimakkaasti kuin oletettiin ja sisämaasta yli 100 m korkeudesta löytyy hyviä sijituspaikkoja tuulivoimalle. Tuuliatlas löytyy keskiviikosta klo 17 alkaen osoitteesta http://www.tuuliatlas.fi

tiistai 17. marraskuuta 2009

Muuramesta vieraita

Tuulivoimalaa esiteltiin Muuraman lukion opiskelijoille ja opettajille osana koulun ympäristötoimintaa. Muurame on myös ympäristösertifioitu koulu, joten ymmärsimme toisiamme ja vaihdoimme ideoita tällä kertaa vierailun merkeissä. Voimala pyöri rauhallisesti, vaikka tuulta ei käytännössä ollut lainkaan. Tuotantoon ei vielä päästy, eli wattimäärät olivat vaatimattomia kun pistäännyimme laitehuoneessa. Idea koulun omasta tuulivoimalasta toivottavasti etenee myös keski-Suomeen, jossa tuulivoiman teollisen tuotannon yrityskeskittymää löytyy aivan lähinurkilta. Muuramen lukio sijaitsee mäen päällä ja vilkkaan tien varrella, joten mylly ainakin näkyisi kauas ja muuttaisi asenteita tuulivoimaa kohtaan.

Tekniikka ja Talous uutisoi pientuulivoimatuotannosta otsikolla Meidän isä tuottaa teidänkin isän sähköt. Kannattaa lukaista artikkeli.

torstai 5. marraskuuta 2009

Kierrätetty yksityinen tuulivoimala

Pohjanmaalla löytyy yrittäjyyttä. Käytetty tuulivoimala siirrettiin Saksasta tuottamaan sähköä. Hinta oli puoli miljoonaa euroa. Hieno ja rohkea hanke, joka helpottuisi syöttötariffien myötä.

keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Päiväkoti-ikäisten mielipide ja Dimensio

Kolmevuotias tyttö oli äitinsä kanssa hakemassa isoveikkaa koululaisten ip-hoidosta lukion naapurista ja tuumasi äidilleen, että KATO ÄITI TUOLLA SE TUO PÖLLYTIN TAAS PYÖLII!

Siis tuulimylly on huomattu!

Olimme esillä myös Matemaattisten opettajien liiton lehdessä Dimensiossa. Artikkelit fysiikan opettajalta ja minulta oli laadittu yhteistyössä Suomen Tuulivoimayhdistyksen artikkelin kanssa.

Tuulivoimalan tuotto näyttää aika alhaiselta. Verkkoon on syötetty sähköä vasta muutamia kilowattitunteja (8-10 kWh/kk), vaikka mylly pyörii iloisesti. Tutkiskelemme vielä tilannetta, eli onko vikaa mittauksessa vai ovatko todellakin tuotantomäärät näin pieniä. Mahdollisia syitä voivat olla esim. tuon invertterin kynnysjännite, jolla tuotettu sähkö saadaan verkkovirtaan. Jos jännitteen pitää ylittää 70 V, karsiutuvat pienemmät kierrosnopeudet pois tuotannosta ja menevät hukkaan (lämpövastukseen kaiketikin). Sijoituspaikka on kyllä riittävän tuulinen "pöllyttimen" pyörimiseen, mutta häiriöinen maasto muuttaa tuulen suuntaa ja kääntelee voimalaa usein. Tämä taas pudottaa tuottoa, kun uutta tuulensuuntaa haetaan.