perjantai 22. tammikuuta 2010

Peräsinmalli muuttuu


Sain kuvat tuulivoimalan uudesta peräsinmallista, joka tullaan aikanaan asentamaan nykyisen tilalle. Aerodynaamisemman näköinen, toivottaasti toimii hyvin.

keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Suomalainen maahantuoja otti yhteyttä

Puhelimeni soi ja Pauli Simolin kertoi vaihtavansa suurempia peräsimiä tuulivoimalamalliimme. Olin hieman kummissani, mutta ongelma oli kyllä tiedossamme, eli voimala pyrkii kääntymään liian herkästi pois tuulesta ja pyösteinen tuuli kääntelee liian helposti voimalaa. Pienen jutustelun jälkeen sovimme, että Simolin ottaa yhteyttä voimalan omistajaan St1:een ja kysyy heidän kiinnostustaan asiaan. Meillähän on tuon voimalan osalta vain käyttäjän ja opetuskäytön oikeudet, sen tuottaman energian maksamme St1:lle. Pidempi masto lisäisi myös tuottavuutta, mutta kun paikka ei ole ideaalinen niin lisämetrit eivät välttämättä parantaisi tilannetta oleellisesti.

Pienen googlettelun jälkeen löytyi suomalainen yritys, joka maahantuo ja toimittaa voimalamalliamme sekä mastoja ja pystytyksiä. Hienoa, että hyvä tuote on saanut yrittäjiä jatkamaan toimintaa. Toivottavasti kauppa käy ja pientuulivoimaloita nousee tasaiseeen tahtiin. Ilmavirran sivuilla on myös erilaisia valmisanturoita (paljon omaamme pienempiä), joilla pystytys nopeutuu merkittävästi.

perjantai 15. tammikuuta 2010

Tyyntä ja pakkasta



Vähätuulisia pakkaskelejä on riittänyt. Viime perjantaina sääasemalta katosivat kaikki tiedot. Paristot, jotka olivat kestäneet sääasemassa jo yli vuoden, olivat uuvahtaneet pakkasessa. Uudet paristot saatiin vaihdettua alkuviikosta, kun kiinteistönhoitaja kiipesi katolle. Tuo ulkoanturi irroitettiin katolta ja paristot vaihdettiin sisätiloissa. Samalla hetkellä, kun uudet paristot saatiin paikoilleen, sääaseman tietokone välitti lukemat kahteen sääpalveluun maailmalla ja saimme vuoden lämpimimmäksi lukemaksi +16 astetta. Webcam välittää kuvaa nyt myös Nordic Weather Networkiin.

St1 on ajanut alas pientuulivoiman markkinointiaan. Etsistkelin fysiikan opetusta varten voimalan teknisiä tietoja, ainoa johtolanka oli invertterin valmistaja ja tyyppi. Kiinasta (valmistusmaa) löytyi yli 4000 tuulivoimaloiden toimittajaa, joten tehtävä ei ollut ihan helppo. Lopulta ratkaisu löytyi lähempää eli Ruotsista.

Tuulivoimalaamme markkinoi Ruotsissa Hybrid Energy AB, josta koko paketin mastoineen päivineen voi tilata. Sivuilta löytyvät myös tarvittavat tekniset tiedot.