keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Oma tuulipuisto kämmenelle

Törmäsin virtuaaliopetuksen päivillä lisättyyn todellisuuteen ja sitä demottiin tuulipuistolla. Lisätty todellisuus (augmented reality) tarkoittaa virtuaalisen tai tietokoneella toteutetun ja reaalimaailman sekoittamista ja sitä tutkitaan kiihkeästi kaikkialla.


Tuulipuisto toimii markerilla, eli tulostetulla graafisella kuviolla, jota näytetään webbikameralle. Kamera tunnistaa kuvasta markerin ja tietokone ymppää kuvaan 3D (tai 2D) hahmon markerin päälle. Voit kiertää tai kallistaa paperia, jolloin videokuvassa tapahtuu vastaavat liikkeet. Tosi yksinkertaista ja uskomattoman näyttävää.

Demon ja ohjeet voi löytää täältä. Pidä hauskaa

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

PALJONKO VOIMALA ON TUOTTANUT KILOWATTEJA TÄHÄN MENNESSÄ ?

KimmoL kirjoitti...

Voimalan tuottomittari näyttää lokakuulta 6 kWh ja tältä kuulta tuotto näyttäisi asettuvan samoihin lukemiin. Olemme pohtineet mahdollisia syitä vaatimattomaan tuottoon. Voimala pyörii hyvinkin hiljaisella tuulella, mutta se alkaa tuottaa 230V jännitettä verkkoon vasta sitten, kun tuottojännite ylittää 70V. Tämä taas vaatii jo reippaampaa tuulta. Tuulivoimalaa ei siis kannata sijoittaa vähätuuliseen paikkaan, jos tarkoituksena on ainoastaan tuottaa energiaa. Opetus-, asennekasvatus- ja demonstraatiomielessä näinkin vaatimaton tuotto on hyvä asia. Ainakin omaa tuulivoimalaa toivovien kannattaa harkita sijoituspaikkaa hyvin. Vuoden tuuliolosuhteiden mittaus kannattaa tehdä ennen hankintapäätöstä.