keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Päiväkoti-ikäisten mielipide ja Dimensio

Kolmevuotias tyttö oli äitinsä kanssa hakemassa isoveikkaa koululaisten ip-hoidosta lukion naapurista ja tuumasi äidilleen, että KATO ÄITI TUOLLA SE TUO PÖLLYTIN TAAS PYÖLII!

Siis tuulimylly on huomattu!

Olimme esillä myös Matemaattisten opettajien liiton lehdessä Dimensiossa. Artikkelit fysiikan opettajalta ja minulta oli laadittu yhteistyössä Suomen Tuulivoimayhdistyksen artikkelin kanssa.

Tuulivoimalan tuotto näyttää aika alhaiselta. Verkkoon on syötetty sähköä vasta muutamia kilowattitunteja (8-10 kWh/kk), vaikka mylly pyörii iloisesti. Tutkiskelemme vielä tilannetta, eli onko vikaa mittauksessa vai ovatko todellakin tuotantomäärät näin pieniä. Mahdollisia syitä voivat olla esim. tuon invertterin kynnysjännite, jolla tuotettu sähkö saadaan verkkovirtaan. Jos jännitteen pitää ylittää 70 V, karsiutuvat pienemmät kierrosnopeudet pois tuotannosta ja menevät hukkaan (lämpövastukseen kaiketikin). Sijoituspaikka on kyllä riittävän tuulinen "pöllyttimen" pyörimiseen, mutta häiriöinen maasto muuttaa tuulen suuntaa ja kääntelee voimalaa usein. Tämä taas pudottaa tuottoa, kun uutta tuulensuuntaa haetaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan kiva että otatte uusiutuvat mukaan ihan oikeilla demoilla, mutta tästä teidän voimalasta tulee mieleen että alisuunniteltu mutta ylitehty. Tarkoitan tällä sitä että tuulivoimalassa tärkein tekijä on paikka, toiseksi voimalan korkeus,kolmanneksi muut ominaisuudet. Tässä näyttää siltä että on laitettu hyvä voimala kovin matalalle,ja isolla rahalla. tuon 8..10kWh kuukausituoton saa pienimmistäkin voimaloista jos sen asentaa oikein. Pyysittekö neuvoja esimerkiksi tuulivoimayhdistykseltä? siellä on ainakin ollut asiantuntijoita jotka osaavat neuvoa. Yleensä toimivat (tuottavat) voimalat ovat vähintään 5..8m puunlatvojen yläpuolella ja avoimella pellollakin pitää olla yli 200m metsän laitaan, virtauskenttä kun ei kovin mielellään taitu alaspäin. Jos paikka tosiaan on liian pyörteinen niin korottakaa mastoa nyt ainakin tuo 5..8m.
Hyvää jatkoa.

KimmoL kirjoitti...

Kiitos kommentista. Tehokkaan tuulivoimatuotannon tärkein tekijä on tuulinen paikka, tuo tuulen nopeushan vaikuttaa tuottoon 3. potenssissa, pinta-ala vain toisessa.

Tuulivoimayhdistykseen olemme olleet yhteydessä alusta saakka ja saaneet asiantuntija-apua projektissamme. Voimalan teholuokka osuu suosituksiin, vuoden kerättyjen tuulitietojen perusteekka ei suurempaa kannattaisi laittaa.

Alkuperäinen voimala oli suunniteltu napakorkeudeltaan 4 metriä korkeammalle ja nimellisteholtaan suuremmaksi. Yhteistyökumppanimme St1:n kanssa päädyttiin nykymastoon ja voimalamalliin. Lahjahevosta ei pidä katsoa hampaisiin, opetuksellisuus ja asennekasvatus saadaan aikaan tälläkin erinomaisesti.

Sijoituspaikka ratkaistiin tuulivoimaloita tuottavan yrityksen ja asemakaavan vaatimusten kompromissina, osatekijänä oli myös etäisyys sähkökeskukseen siirtohäviöiden pienentämiseksi. Maasto on avointa etelään ja pohjoiseen ja sijoituspaikka on nousevassa maastokohdassa. Reunaehtoihin nähden optimaalisin paikka.

Projekti pitää sisällään oikeastaan kaikki teollisen tuulivoiman tuotannon elementit suunnittelusta ja mitoituksesta aina toteutuneeseen voimalaan ja tuotantoon saakka. Ei ehkä ideaalisin tai taloudellisesti kannattavin lopputulos, mutta opetuksen kannalta onnistunut.