keskiviikko 29. lokakuuta 2008

Kommentti lintuvaaroista


Blogi on saanut ensimmäisen kommentin. Kiitokset Juhanille keskustelun avaamisesta, toivottavasti saamme blogin kautta herätettyä ihmisiä ottamaan kantaa puolesta ja vastaan.

Kommentoija oli huolissaan tuulivoimaloiden aiheuttamista riskeistä linnustolle. BirdLife Suomi on ottanut kantaa tuulivoimaan ja kannattaa tuulivoiman ohella muidenkin uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämistä. Kannanotossaan he toivovat tutkimuksen lisäämistä ja sijoituspäätöksissä linnuston huomioimista. Tuulivoimalaan törmäämisen aiheuttamaa lisäriskiä muihin ihmisen rakennelmiin verrattuna pidetään kuitenkin pienenä:

Yhteenveto
Ihmisten rakennelmat ovat tunnetusti suureksi vaaraksi linnuille. Valoisaan aikaan rakennusten ikkunoihin törmäämisen kautta kuolee Suomessakin jopa 500 000 lintuyksilöä vuodessa. Pimeässä ylivoimaisesti suurin vaara linnuille on kirkas valo (majakat, valaistut rakennukset yms.), mikä voi aiheuttaa joinakin muuttoöinä massakuolemia yhdessä yksittäisessä pisteessä.

Ikkunoihin ja kirkkaisiin valoihin nähden tuulivoima vaikuttaa törmäysten suhteen kohtuullisen vaarattomalta lisäykseltä. Selviä viitteitä haitoista on kuitenkin riittävästi, jotta linnut on asianmukaisesti huomioitava tuulivoimaloiden suunnittelussa.

Tuulivoimaloiden sijaintia valitessa pitää huomioida monia tekijöitä: onko alue lähellä suuria pesimäyhdyskuntia, tärkeitä ruokailu- tai levähdyspaikkoja, sijaitseeko voimala mahdollisesti lintujen muuttoreitillä ja onko lintujen esiintymisessä alueella vuodenaikaisvaihtelua. Entä pesiikö lähistöllä meri- tai maakotkia.


Lainaus kursiivilla. Lähde BirdLife Suomi

Ei kommentteja: