maanantai 13. lokakuuta 2008

Vuosituotto-arvailuja

Sisämaahan sijoitetun tuulivoimalan tyypillinen vuosituottoarvio on 100-300 kWh/m2, missä tuo neliömetrimäärä on roottorin pyyhkäisyala. Tuon kaavailemamme yksikön tuotto olisi tämän arvion perusteella noin 2300 - 7100 kWh vuodessa. Raaka laskelma  Lahti Energian hinnoilla  tuottaisi sähkölaskuun 200- 500 € säästön vuosittain, eli taloudellisuus ei ole ensisijainen hankkimisen perustelu. Opetukselliset asiat ja hiilidioksidin määrän vähentäminen puolustavat hankintaa enemmän.

Osa sähkön hinnasta on lisäksi siirtomaksua (maksetaan jakeluverkon ylläpidosta) ja arvonlisäveroa. Näiden osalta tilanne onkin sitten mutkikkaampi. Joutuuko itse tuotetusta sähköstä maksamaan veroa? Entä siirtoverkkomaksua, kun ei siltä osin käytä siirtoverkkoa?

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä mielummin kannattaisi valistaa ihmisiä siitä että tuulivoiman hyötysuhde suomessa on aika pirun alhainen, ja että ne isot tuulivoimat vaarantavat myös sitä luontoa lintujen tapattaessa itsensä niihin potpureihin.

Investoikaa mielummin sitä rahaa vaikka koulun musiikkipuoleen, eikä haeta näkyvyyttä jollain tälläsellä tempauksella. Veikkaan että aika moni oppilaskin olisi tyytyväisempi tohon musiikkipanostukseen kun siihen että kaikki tietää hollolan lukion olevan kekekoulu.

KimmoL kirjoitti...

Kiitos kommentista. Koulun tehtävänä on jakaa tietoa ja opettaa nuoria ajattelemaan itsenäisesti ja puntaroimaan erilaisia vaihtoehtoja. Tuulivoiman hyödyt ja haitat ovat opetuksellisesti hedelmällinen asetelma, josta myös asiantuntijoilla on erilaisia mielipiteitä. Lisäämällä tietoa ja tutustumalla asiaan eri puolisita saamme toivottavasti tulevaisuudessa tutkijoita ja päättäjiä, jotka ratkaisevat energiantuotannon aiheuttaman hiilidioksidin vaikutuksen ilmaston lämpenemiseen.

Musiikkipuoleen panostamisesta tuli mieleen Kolme pientä porsasta: kaksi musisoi ja kolmas varautui tulevaisuuden uhkiin. Musiikki tuo toki onnistumisen elämyksiä ja nautintoa tähän hetkeen, mutta ilmastonmuutosta sillä ei poisteta.

Anonyymi kirjoitti...

"Musiikkipuoleen panostamisesta tuli mieleen Kolme pientä porsasta: kaksi musisoi ja kolmas varautui tulevaisuuden uhkiin. Musiikki tuo toki onnistumisen elämyksiä ja nautintoa tähän hetkeen, mutta ilmastonmuutosta sillä ei poisteta."

Ei sitä ilmastonmuutosta tuulivoimaloillakaan poisteta, yksinkertaisesti vain siitä syystä että sen hyötysuhde on niin huono. Yhtä ydinvoimalaa vastaava energiamäärä tuulivoimalla tuotettuna vaatisi tuhansien tuulivoimaloiden rakentamisen, ja rupeaisi noita lintuja siinä vaiheessa kuolemaan vähän enemmänkin. Ja vaikka teoreettisella pohjalla noita tuulivoimaloita rakennettaisiinkin niin paljon että kaikki suomalaisten tarvitsema energia pystyttäisiin tuottamaan niin, paljonkohan se vaikuttaisi suhteessa muun maailman hiilidioksidipäästöihin? Korkeintaan prosentin, eikä varmaan sitäkään.

Tiedottaminen ja asioista puhuminen on kyllä hyvä alku, mutta ikävä kyllä se ei todennäköisesti muuta yhtään mitään. Aika harva on valmis maksamaan tai karsimaan omista "tarpeistaan" paremman huomisen puolesta. Muutos lähtee siitä että keksitään joku fiksu korvike hiilienergialle (ydinenergia), ja sittenkin vasta rupeaa jotain tapahtumaan kun suuret koneistot rupeavat hommiin. Onhan tämä kekekoulun suunta ihan jalo, eikä tällaisessa tapapihageneraattorissa sinällään mitään vikaa ole, mutta ei se myöskään käytännössä mitään muuta ilmastonmuutoksen kannalta. Tuulivoimalla on kyllä osansa energiantuotannossa, vaikka sitten pieni osa.

Musiikin tuominen keskusteluun kävi helposti, sillä onhan tuo Hollolan lukion musiikkitilojen laatu ihan tunnettu ja tiedossa. Pienellä panostuksella siihenkin osa-alueeseen voitaisiin varmasti vaikuttaa myös lukioon pyrkivien oppilaiden määrään.

KimmoL kirjoitti...

Olen samaa mieltä, että energian tuottaminen on ympäristön kannalta tapahduttava ilman hiilikuorman lisäämistä. Koulun on vain vaikeampi saada omaa ydinvoimalaa (edes ihan pientä) opetuskäyttöön, joten päädyimme tuulivoimalaan. Ainakin yritämme kouluna tehdä aktiivisesti jotakin tulevaisuuden hyväksi. Jos keskustelu ja ajattelu herää laajemminkin niin se on pelkästään myönteinen asia.